Sfaturi utile pentru întreținerea motocoasei dumneavoastră
Aici găsiți sfaturi utile și manuale pentru întreținerea regulată a motocoasei dumneavoastră, astfel încât să vă bazaţi pe ea pentru o perioadă lungă de timp.
14.05.2024
Prezentare generală: Întreținerea unei motocoase
- Pentru siguranța dumneavoastră, citiți întotdeauna manualul de utilizare.
- Asigurați-vă că amestecul de benzină este potrivit pentru motocoasă.
- Verificați întotdeauna unealta tăietoare a motocoasei înainte de a începe lucrul.
- Curățați întotdeauna motocoasa după terminarea lucrului.
- Schimbați amestecul de benzină după cum este necesar.
Pentru o motocasă aveți nevoie de vaselină pentru a lubrifia mecanismul de antrenare. Vă recomandăm să utilizați vaselina pentru reductoare de înaltă performanță Superlub FS pentru toate motocoasele STIHL.
Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă întrețineți motocoasa
Când vine vorba de întreținerea motocoasei, primul pas este să citiți cu atenție manualul de utilizare – acolo veți găsi cele mai importante lucrări de întreținere. Efectuați numai lucrările de întreținere și reparațiile care sunt descrise în manualul de utilizare. Vă rugăm să lăsați toate celelalte lucrări în seama unui magazin specializat STIHL care are expertiza necesară pentru toate reparațiile. Aflați aici ce lucrări puteți efectua singur.
Verificarea uneltei tăietoare a unei motocoase
Motocoasa funcționează cu diferite capete de cosit, pe care le puteți înlocui la nevoie în câțiva pași simpli. Starea uneltei tăietoare utilizate joacă un rol important în utilizarea fără probleme a motocoasei. Atunci când verificați capătul tăietor, procedați după cum urmează, întrucât manevrarea diferitelor capete de cosit este diferită:
- Capăt de cosit cu fir (de exemplu AutoCut, SuperCut): deschideți capul de cosit și verificați dacă înfășurarea firului este corectă – firele nu trebuie să fie încrucișate. Dacă este cazul, înfășurați din nou capul de cosit cu un fir de tăiere original STIHL.
- Capăt de cosit cu cuţite din polimer (PolyCut): inspectați capătul de cosit pentru uzură și fisuri – la PolyCut, marcajele de uzură oferă informații despre starea uneltei tăietoare. Cele trei lame ale PolyCut trebuie înlocuite întotdeauna ca set complet.
- Unelte tăietoare metalice (de exemplu disc de tuns iarba, cuțit de mărunțire): în cazul uneltelor tăietoare metalice, trebuie să fiți atenți dacă acestea trebuie reascuțite. Dacă sunt îndoite sau crăpate, trebuie neapărat să le înlocuiți.
Întreținerea și îngrijirea regulată a motocoasei
După ce ați terminat lucrul, trebuie să vă întrețineți regulat motocoasa și să verificați dacă unealta tăietoare și apărătoarea sunt încă montate corect.
Înainte de începerea lucrului și după fiecare umplere a rezervorului, inspectați vizual întreaga motocoasă. În ce stare este? Rezervorul și capacul rezervorului sunt etanșe? Utilajul trebuie curățat de fiecare dată după încheierea lucrului, adică zilnic în cazul utilizării profesionale.
Funcționarea mânerului de comandă trebuie verificată înainte de începerea lucrului și după fiecare umplere a rezervorului.
Filtrul de aer trebuie curățat la nevoie și mai ales în caz de defecțiuni. Dacă filtrul de aer este deteriorat, acesta trebuie înlocuit.
Sorbul trebuie verificat în privința defecțiunilor și înlocuit la nevoie, dar cel puțin o dată pe an și în caz de defecțiuni. Pentru verificarea și înlocuirea profesională a sorbului, contactați magazinul dumneavoastră specializat STIHL de încredere.
Rezervorul de combustibil trebuie curățat la nevoie.
Carburatorul trebuie verificat la mersul în gol. Unealta tăietoare nu trebuie să se rotească. Verificați acest lucru înainte de începerea lucrului și după fiecare umplere a rezervorului. Mersul în gol poate fi reglat din nou la nevoie.
Pentru ca scânteia să se aprindă: distanța dintre electrozi trebuie reajustată în caz de defecțiuni. Vă recomandăm să înlocuiți bujia la fiecare 100 de ore de funcționare.
Orificiul de aspirație trebuie să fie inspectat după încheierea lucrului. Acesta trebuie curățat la nevoie.
Protecția împotriva scânteilor din amortizorul de zgomot trebuie verificată în caz de defecțiuni și la nevoie. În caz de deteriorare, aceasta trebuie curățată sau înlocuită. Un magazin specializat vă va ajuta cu plăcere în acest sens.
Şuruburile și piulițele accesibile, cu excepția șuruburilor de reglare, trebuie strânse la nevoie.
Elementele antivibrație trebuie verificate înainte de începerea lucrului și ori de câte ori apare o defecțiune. Dacă elementele antivibrație sunt deteriorate, acestea trebuie înlocuite de un magazin specializat STIHL.
Capătul tăietor trebuie inspectat înainte de începerea lucrului și după fiecare umplere a rezervorului. În caz de deteriorare, acesta trebuie înlocuit. În plus, poziția fixă trebuie verificată înainte de începerea lucrului și după fiecare umplere a rezervorului.
Unealta tăietoare metalică trebuie ascuțită întotdeauna înainte de începerea lucrului.
Lubrifierea mecanismului de antrenare trebuie verificată săptămânal și în caz de defecțiuni. La nevoie, lubrifierea mecanismului de antrenare trebuie suplimentată.
Autocolantele de siguranță trebuie înlocuite dacă sunt deteriorate.
Curățarea motocoasei
Întreținerea reprezintă o oportunitate bună pentru a vă curăța bine motocoasa – vă explicăm cel mai bun mod de a face acest lucru.
Unelte și materiale
Mai jos găsiți cele mai importante unelte și materiale de care aveți nevoie pentru a vă curăța motocoasa dintr-o privire. În timpul lucrului, purtați întotdeauna echipamentul de protecție personal conform manualului de utilizare.
- Perie/pensulă
- Lavetă moale
- Detergent universal
- STIHL Varioclean
- Cheie combinată
- Mănuși de lucru
Curățarea apărătorii și a carcasei
Pentru a vă bucura de utilajul dvs pentru o perioadă lungă de timp, obișnuiți-vă să curățați apărătoarea și carcasa motocoasei imediat după terminarea lucrului – înainte ca reziduurile să se usuce. Înainte de a începe, scoateți din priză ștecărul unei motocoase electrice, scoateți acumulatorul de la o motocoasă cu acumulator și opriți motorul unei motocoase pe benzină.
Pentru a curăța carcasa și apărătoarea motocoasei dumneavoastră, utilizați o lavetă umedă sau o perie moale sau utilizați un detergent universal în cazul murdăriei persistente.
Curățarea filtrului de aer
Filtrele de aer curăță aerul din carburator și se murdăresc în timp. Prin urmare, nu uitați să curățați filtrul de aer al motocoasei dumneavoastră atunci când este necesar. Deschideți carcasa filtrului conform manualului de utilizare și scoateți filtrul din material textil sau hârtie. Bateți-l bine pentru a curăța filtrul trimmerului dumneavoastră pentru gazon.
Vă rugăm să rețineți că: filtrele din material textil sunt filtre de adâncime. Prin urmare, lovirea îndepărtează doar particulele de murdărie aflate la suprafață. Particulele fine de murdărie sunt fixate adânc în material și pot fi dizolvate cu agenți de curățare speciali, cum ar fi STIHL Varioclean. Dacă este necesar, după curățarea cu Varioclean, lăsați-l să se usuce numai la temperatura camerei.
În locul filtrului din material textil, unele utilaje au un filtru grosier din metal. Acesta servește la curățarea aerului de răcire a motorului. Atunci când vă curățați motocoasa, de obicei este suficientă lovirea ușoară sau clătirea sub jet de apă.
Curățarea nervurilor de răcire ale cilindrului
Pentru ca motocoasa dumneavoastră să funcționeze în siguranță și să atingă performanța maximă, se recomandă să curățați periodic nervurile de răcire ale cilindrului. Verificați dacă nervurile de răcire de pe motocoasa dumneavoastră sunt curate. În caz de murdărie, curățați cu grijă nervurile de răcire folosind o pensulă sau aer comprimat.
Curățarea bujiei
În unele cazuri, problemele la pornirea unei motocoase pe benzină indică o bujie murdară. Pentru a curăța bujia motocoasei dumneavoastră pe benzină, utilizați o lavetă care nu lasă scame. Pentru demontare și verificare, vă rugăm să urmați instrucțiunile din manualul de utilizare.
În cazul în care există semne puternice de uzură sau după un anumit număr de ore de funcționare, merită să înlocuiți bujia. În plus, dacă este posibil, eliminați cauza murdăriei.
Prea mult ulei de motor în combustibil sau un filtru de aer murdar sunt dăunătoare pentru bujie.
Atenție: nu trebuie să curățați niciodată singur eșapamentul sau carburatorul utilajului dumneavoastră de tăiat arboret. Pentru a curăța carburatorul sau eșapamentul, vă rugăm să apelați neapărat la un magazin specializat STIHL.
Într-unul dintre celelalte ghiduri ale noastre puteți afla cum să depozitați corect motocoasa curățată.
De ce nu pornește motocoasa?
Este posibil să fie de vină amestecul de benzină – nu trebuie să fie de anul trecut. În cazul în care nu sunteți sigur de vechimea amestecului de benzină, cel mai bine este să îl înlocuiți.
Dacă scânteia nu se aprinde
Este posibil ca bujia să fie sursa erorii. Fiind o piesă de uzură, aceasta trebuie înlocuită periodic. În cazul în care situația nu este remediată cu o bujie nouă, aduceți motocoasa la magazinul specializat STIHL pentru verificare.