Sfaturi utile pentru întreținerea motocoasei dumneavoastră

Aici găsiți sfaturi utile și manuale pentru întreținerea regulată a motocoasei dumneavoastră, astfel încât să vă bazaţi pe ea pentru o perioadă lungă de timp.

Motocoasa STIHL FS 240 se află în iarbă, iar pe fundal un bărbat se pregătește pentru întreținere

Prezentare generală: Întreținerea unei motocoase

 • Pentru siguranța dumneavoastră, citiți întotdeauna manualul de utilizare.
 • Asigurați-vă că amestecul de benzină este potrivit pentru motocoasă.
 • Verificați întotdeauna unealta tăietoare a motocoasei înainte de a începe lucrul.
 • Curățați întotdeauna motocoasa după terminarea lucrului.
 • Schimbați amestecul de benzină după cum este necesar.
Capul de cosit este curățat la întreținerea motocoasei STIHL FS 131

Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă întrețineți motocoasa

Când vine vorba de întreținerea motocoasei, primul pas este să citiți cu atenție manualul de utilizare – acolo veți găsi cele mai importante lucrări de întreținere. Efectuați numai lucrările de întreținere și reparațiile care sunt descrise în manualul de utilizare. Vă rugăm să lăsați toate celelalte lucrări în seama unui magazin specializat STIHL care are expertiza necesară pentru toate reparațiile. Aflați aici ce lucrări puteți efectua singur.

Verificarea uneltei tăietoare a unei motocoase

Motocoasa funcționează cu diferite capete de cosit, pe care le puteți înlocui la nevoie în câțiva pași simpli. Starea uneltei tăietoare utilizate joacă un rol important în utilizarea fără probleme a motocoasei. Atunci când verificați capătul tăietor, procedați după cum urmează, întrucât manevrarea diferitelor capete de cosit este diferită:

 1. Capăt de cosit cu fir (de exemplu AutoCut, SuperCut): deschideți capul de cosit și verificați dacă înfășurarea firului este corectă – firele nu trebuie să fie încrucișate. Dacă este cazul, înfășurați din nou capul de cosit cu un fir de tăiere original STIHL.
 2. Capăt de cosit cu cuţite din polimer (PolyCut): inspectați capătul de cosit pentru uzură și fisuri – la PolyCut, marcajele de uzură oferă informații despre starea uneltei tăietoare. Cele trei lame ale PolyCut trebuie înlocuite întotdeauna ca set complet.
 3. Unelte tăietoare metalice (de exemplu disc de tuns iarba, cuțit de mărunțire): în cazul uneltelor tăietoare metalice, trebuie să fiți atenți dacă acestea trebuie reascuțite. Dacă sunt îndoite sau crăpate, trebuie neapărat să le înlocuiți.
Cuțitul tăietor pentru desișuri al unei motocoase STIHL este curățat cu o lavetă umedă

Întreținerea și îngrijirea regulată a motocoasei

După ce ați terminat lucrul, trebuie să vă întrețineți regulat motocoasa și să verificați dacă unealta tăietoare și apărătoarea sunt încă montate corect.

Curățarea motocoasei

Întreținerea reprezintă o oportunitate bună pentru a vă curăța bine motocoasa – vă explicăm cel mai bun mod de a face acest lucru.

O persoană îndepărtează iarba de pe o motocoasă STIHL cu o lavetă moale pentru a o curăța

Unelte și materiale

Mai jos găsiți cele mai importante unelte și materiale de care aveți nevoie pentru a vă curăța motocoasa dintr-o privire. În timpul lucrului, purtați întotdeauna echipamentul de protecție personal conform manualului de utilizare.

 • Perie/pensulă
 • Lavetă moale
 • Detergent universal
 • STIHL Varioclean
 • Cheie combinată
 • Mănuși de lucru
O persoană curăță apărătoarea unei motocoase STIHL cu o lavetă umedă

Curățarea apărătorii și a carcasei

Pentru a vă bucura de utilajul dvs pentru o perioadă lungă de timp, obișnuiți-vă să curățați apărătoarea și carcasa motocoasei imediat după terminarea lucrului – înainte ca reziduurile să se usuce. Înainte de a începe, scoateți din priză ștecărul unei motocoase electrice, scoateți acumulatorul de la o motocoasă cu acumulator și opriți motorul unei motocoase pe benzină.

Pentru a curăța carcasa și apărătoarea motocoasei dumneavoastră, utilizați o lavetă umedă sau o perie moale sau utilizați un detergent universal în cazul murdăriei persistente.

O persoană scoate filtrul de aer al unei motocoase STIHL pentru a-l curăța

Curățarea filtrului de aer

Filtrele de aer curăță aerul din carburator și se murdăresc în timp. Prin urmare, nu uitați să curățați filtrul de aer al motocoasei dumneavoastră atunci când este necesar. Deschideți carcasa filtrului conform manualului de utilizare și scoateți filtrul din material textil sau hârtie. Bateți-l bine pentru a curăța filtrul trimmerului dumneavoastră pentru gazon.

Vă rugăm să rețineți că: filtrele din material textil sunt filtre de adâncime. Prin urmare, lovirea îndepărtează doar particulele de murdărie aflate la suprafață. Particulele fine de murdărie sunt fixate adânc în material și pot fi dizolvate cu agenți de curățare speciali, cum ar fi STIHL Varioclean. Dacă este necesar, după curățarea cu Varioclean, lăsați-l să se usuce numai la temperatura camerei.

În locul filtrului din material textil, unele utilaje au un filtru grosier din metal. Acesta servește la curățarea aerului de răcire a motorului. Atunci când vă curățați motocoasa, de obicei este suficientă lovirea ușoară sau clătirea sub jet de apă.

Curățarea nervurilor de răcire ale cilindrului

Pentru ca motocoasa dumneavoastră să funcționeze în siguranță și să atingă performanța maximă, se recomandă să curățați periodic nervurile de răcire ale cilindrului. Verificați dacă nervurile de răcire de pe motocoasa dumneavoastră sunt curate. În caz de murdărie, curățați cu grijă nervurile de răcire folosind o pensulă sau aer comprimat.

Prim-plan cu bujia unei motocoase pe benzină STIHL

Curățarea bujiei

În unele cazuri, problemele la pornirea unei motocoase pe benzină indică o bujie murdară. Pentru a curăța bujia motocoasei dumneavoastră pe benzină, utilizați o lavetă care nu lasă scame. Pentru demontare și verificare, vă rugăm să urmați instrucțiunile din manualul de utilizare.

În cazul în care există semne puternice de uzură sau după un anumit număr de ore de funcționare, merită să înlocuiți bujia. În plus, dacă este posibil, eliminați cauza murdăriei.

Prea mult ulei de motor în combustibil sau un filtru de aer murdar sunt dăunătoare pentru bujie.

Atenție: nu trebuie să curățați niciodată singur eșapamentul sau carburatorul utilajului dumneavoastră de tăiat arboret. Pentru a curăța carburatorul sau eșapamentul, vă rugăm să apelați neapărat la un magazin specializat STIHL.

Într-unul dintre celelalte ghiduri ale noastre puteți afla cum să depozitați corect motocoasa curățată.

Un bărbat în echipament de protecție STIHL alimentează o motocoasă STIHL cu un amestec ulei-benzină

De ce nu pornește motocoasa?

Este posibil să fie de vină amestecul de benzină – nu trebuie să fie de anul trecut. În cazul în care nu sunteți sigur de vechimea amestecului de benzină, cel mai bine este să îl înlocuiți.

Dacă scânteia nu se aprinde

Este posibil ca bujia să fie sursa erorii. Fiind o piesă de uzură, aceasta trebuie înlocuită periodic. În cazul în care situația nu este remediată cu o bujie nouă, aduceți motocoasa la magazinul specializat STIHL pentru verificare.