Ascuțirea corectă a lanţului motoferăstrăului dumneavoastră

Fiecare garnitură tăietoare necesită întreținere: ascuțiți regulat lanțul motoferăstrăului dumneavoastră STIHL pentru a asigura performanța maximă.

Motoferăstrău pe benzină STIHL MS 261 C-M cu șină port-lanț Light 04 lângă amestecul de combustibil STIHL MotoMix înainte de ascuțire

Prezentare generală: ascuțirea lanţului motoferăstrăului

  • Un motoferăstrău cu lanţul tocit creează mai mult efort și este mai puțin sigur

  • Ascuțirea lanţului motoferăstrăului poate fi pregătită cu ușurință și se poate realiza cu uneltele corespunzătoare

  • Folosiți o pilă rotundă adecvată pentru a ascuți dinții lanţului motoferăstrăului
  • Citiți manualul de utilizare al motoferăstrăului chiar și atunci când efectuați lucrări de întreținere, cum ar fi ascuțirea lanţului
Pile pentru motoferăstraie și lanț de motoferăstrău STIHL pe un banc de lucru într-un atelier

Cum pot recunoaște un lanț de motoferăstrău tocit?

Chiar și cel mai bun lanț de motoferăstrău se tocește de-a lungul timpului. Ca urmare, munca devine mai solicitantă, iar motoferăstrăul este supus unei uzuri tot mai mari. În plus, crește gradul de solicitare fizică, iar rezultatul de tăiere devine din ce în ce mai puțin satisfăcător. 

Dacă observați următoarele semne atunci când lucrați cu motoferăstrăul dumneavoastră, trebuie să ascuțiți sau, eventual, chiar să înlocuiți lanțul acestuia.

Cinci semne ale unui lanț de motoferăstrău tocit

1.

Lanțul de motoferăstrău nu mai intră singur în lemn. Trebuie să apăsați pe unitatea motor pentru a forța tăierea.

 2.

În timpul tăierii sau al tăierii în lungime, adică la tăierea verticală prin lemn, lanțul de motoferăstrău produce un rumeguș fin în loc de așchii mari.

3.

În ciuda lubrifierii perfecte a lanțului și a tensionării corecte a lanțului, apare fum la tăiere.

 4.

Motoferăstrăul se deplasează într-o singură direcție, iar tăietura devine strâmbă. Acest lucru indică în special faptul că dinții sunt tociți pe o singură parte sau sunt neuniform de lungi.

5.

Motoferăstrăul huruie și sare în timpul tăierii. Poziționarea precisă este dificilă.

Un bărbat care poartă mănuși STIHL ascute lanțul unui motoferăstrău pe benzină STIHL 261 C-M cu o pilă rotundă

Care este distanța limitatorului de adâncime?

Distanța limitatorului de adâncime este distanța dintre marginea frontală a vârfului dintelui și marginea superioară a limitatorului de adâncime. Cu cât această distanță este mai mare, cu atât este rindeluit mai mult lemn per dinte.
Distanța limitatorului de adâncime scade atunci când dinții motoferăstrăului sunt ascuțiți. Acest lucru se datorează faptului că dintele de ferăstrău devine mai scurt în timp ce este ascuțit și, de asemenea, mai plat datorită formei sale (mai îngust și mai plat în partea din spate).

Prin urmare, pentru a obține un rezultat de tăiere bun, distanța limitatorului de adâncime trebuie, de asemenea, verificată de fiecare dată când ascuțiți lanțul motoferăstrăului și ajustată dacă este necesar.

O persoană cu un ghidaj pentru suportul de pilă STIHL pe o șină port-lanț STIHL Light 04

Ascuțirea ulterioară a lanțurilor de motoferăstrău de unul singur cu o pilă rotundă

Puteți reascuți personal dinții tăietori ai lanțului de motoferăstrău cu o pilă rotundă. Cu toate acestea, unealta utilizată trebuie să fie potrivită pentru lanțul în cauză. Dacă utilizați o pilă greșită, puteți chiar reduce puterea de tăiere a lanțului. Vă vom explica cum să găsiți pila rotundă potrivită.

Alegerea pilei rotunde potrivite depinde de pasul lanțului de ferăstrău. Un anumit diametru al pilei rotunde este atribuit fiecărui pas al lanțului.

Alegerea pilei rotunde potrivite pentru ascuțirea lanţului motoferăstrăului

Pasul lanțului atribuie un lanț la anumite clase de putere ale motoferăstrăului. Puteți afla cu ușurință pasul lanțului pentru toate lanțurile de motoferăstrău STIHL, deoarece există o cifră de identificare pe limitatorul de adâncime. Apoi puteți citi cu ușurință diametrul necesar al pilei în tabelul de conversie STIHL.

Cifra de identificare pentru diviziunea lanțului pe limitatorul de adâncime al unui lanț

Dacă cifra de pe limitatorul de adâncime nu mai este lizibilă, pasul lanțului poate fi determinat cu ajutorul unui calibru-etalon pentru lanțuri. Alternativ, puteți calcula pasul lanțului. De exemplu, măsurați distanța de la centrul unui bolț de nituit până la centrul bolțului de nituit următor cu ajutorul unui șubler și împărțiți rezultatul la doi pentru a obține pasul lanțului în milimetri. Cu toate acestea, deoarece pasul lanțului este indicată întotdeauna în țoli, trebuie totuși să convertiți rezultatul în consecință: Un milimetru este egal cu 0,039 țoli, ceea ce înseamnă că trebuie să înmulțiți rezultatul măsurat în milimetri cu 0,039 pentru a obține valoarea corespunzătoare în țoli. Pentru valoarea calculată în acest mod, căutați pur și simplu diametrul corespunzător al pilei în tabelul de conversie STIHL:

Marcaj pe limitatorul de adâncime Marcaj alternativ pe limitatorul de adâncime Pas lanț Diametru pilă rotundă
1 1/4 1/4" 4,0 milimetri
2 325 .325" 4,8 milimetri
3 3/8 3/8" 5,2 milimetri
4 404 .404" 5,5 milimetri
6 P, PM 3/8" Picco 4,0 milimetri
7   1/4" Picco 3,2 milimetri

Bine de știut

Vă rugăm să aveți în vedere că pilele pentru lanțurile de motoferăstrău au o tăietură diferită, adică o structură diferită a suprafeței, față de pilele de atelier, de exemplu. Prin urmare, acestea din urmă sunt, în general, nepotrivite pentru ascuțirea unui lanț de motoferăstrău.

Ascuțirea lanţului motoferăstrăului: instrucțiuni

Sfat util privind produsul: cu suportul de pilă 2 în 1 puteți ascuți dinții lanțului dumneavoastră de ferăstrău și, în același timp, puteți reseta limitatorul de adâncime la înălțimea corectă.

Lemn moale sau lemn tare? Ajustarea optimă a limitatorului de adâncime

Limitatorul de adâncime este o parte a dintelui tăietor al lanțului de ferăstrău. Acesta determină cât de adânc pătrunde dintele tăietor în lemn în timpul tăierii cu motoferăstrăul și cât lemn rindeluiește. De aceea, pentru o putere optimă de tăiere, distanța limitatorului de adâncime trebuie să fie reglată corect în funcție de tipul de lemn. Vă explicăm ce trebuie să aveți în vedere în acest sens.

Limitatorul de adâncime și tipul de lemn trebuie să fie potrivite

Fiecare tip de lemn se comportă diferit în timpul tăierii. Prin reglarea corectă a limitatorului de adâncime, puteți face munca mai ușoară pentru dumneavoastră și pentru motoferăstrău. În practică, vă recomandăm să luați în considerare tipurile de lemn tăiate în mod preponderent la cumpărarea lanțului. 

Limitatorul de adâncime este ajustat cu lera pilei

Rezistența la tăiere este mai mare în cazul lemnului tare decât în cazul lemnului moale. Prin urmare, distanța limitatorului de adâncime nu trebuie să fie prea mare pentru tăierea lemnului tare. La tăierea lemnului moale în afara perioadei de îngheț, distanța poate fi menținută cu până la 0,2 mm mai mare. În acest scop, poate fi utilizată lera pilei pentru următorul pas mai mare al lanțului. De asemenea, STIHL oferă o leră pentru pilă specială pe care o puteți folosi pentru a determina direct distanța optimă a limitatorului de adâncime pentru lemnul tare și moale.

Pasul lanțului oferă o orientare atunci când se alege distanța limitatorului de adâncime. Puteți vedea cât de mare ar trebui să fie distanța limitatorului de adâncime pentru lemnul tare în tabelul de mai sus.

Mai multe sfaturi și trucuri utile pentru ascuțirea lanţului motoferăstrăului 

  • Marcați la început un dinte tăietor cu o cariocă. Marcajul vă ajută să verificați îndepărtarea uniformă a materialului. Verificați îndepărtarea materialului după două sau trei mișcări de pilire. Dacă observați că materialul îndepărtat este identic, atunci înseamnă că procedați corect. Dacă vopseaua este îndepărtată doar în anumite porțiuni, atunci verificați dacă utilizați pila corectă și aveți grijă ca pila să nu fie ghidată prea sus sau prea jos.
  • Nu lucrați cu lanțul de motoferăstrău până când acesta este complet tocit. Din când în când, câteva mișcări de pilire sunt suficiente pentru ca lanțul utilajului să fie din nou ascuțit.
  • Numărați mișcările de pilă și faceți același număr de mișcări pe fiecare dinte tăietor, pentru a obține aceeași lungime a dinților.
  • Dacă observați că dinții tăietori dintr-un șir de dinți devin mai scurți decât ceilalți, atunci înseamnă că ați aplicat mai multă presiune pe una dintre părți. Uniformizați lungimea dinților aplicând una sau două mișcări de pilire pe dinții tăietori mai lungi.

Manuale de utilizare pentru motoferăstraiele STIHL

Aici puteți descărca cu ușurință manualul de utilizare pentru motoferăstrăul dumneavoastră STIHL.

Mai multe detalii pentru pasionații de tehnologie