Curățarea motoferăstrăului: instrucțiuni pas cu pas

Și motoferăstrăul dumneavoastră are nevoie de îngrijire periodică! Aflați cum să vă curățați motoferăstrăul cu acești pași simpli.

Materiale pentru curățarea unui motoferăstrău STIHL

Motive pentru care ar trebui să vă curățați motoferăstrăul

Motoferăstrăul dumneavoastră este solicitat la fiecare utilizare. Resturile de plante și rășina se lipesc de motoferăstrău, lanțurile de ferăstrău se tocesc în timp, iar praful se așază pe componentele individuale. Dacă nu îndepărtați murdăria, aceasta va limita funcționalitatea motoferăstrăului pe termen lung. 

Curățarea motoferăstrăului: instrucțiuni

Alocați timp pentru a vă curăța motoferăstrăul în mod regulat. În acest fel, mențineți performanța ireproșabilă a motoferăstrăului dumneavoastră. Există câteva particularități de care trebuie să țineți cont la întreținerea motoferăstraielor cu acumulator, electrice și pe benzină.

Înainte de a vă curăța motoferăstrăul, sunt necesare următoarele pregătiri:

Motoferăstrău pe benzină STIHL MS 462 C-M deschis înainte de curățare

Murdărie persistentă

Verificați dacă fantele pentru aerul de răcire sunt curate și curățați-le cu o pensulă sau cu aer comprimat, dacă este necesar. Funcționarea corectă a fantelor pentru aerul de răcire este importantă pentru protejarea motorului împotriva supraîncălzirii. Îndepărtați acum capacul roții de lanț și curățați zona din jurul roții de lanț. Utilizați o soluție de îndepărtare a rășinilor împotriva murdăriei deosebit de persistente.

Curățarea regulată ajută la prevenirea uzurii premature a șinei de ghidaj și a lanțului de motoferăstrău. Pentru a face acest lucru, demontați lanțul de motoferăstrău și șina de ghidaj. Îndepărtați reziduurile de ulei și de murdărie din canalul de evacuare a uleiului, orificiul de admisie a uleiului și canelură cu o leră pentru pilă. O soluție de îndepărtare a rășinilor de înaltă calitate va face, de asemenea, o treabă bună aici. Gradele rezultate pot fi îndepărtate cu o pilă plată sau cu un dispozitiv de îndreptare a șinelor.

Pentru o protecție completă optimă, vă recomandăm utilizarea pe termen lung a agentului de curățare special STIHL. După curățare, pulverizați garnitura tăietoare cu ulei de întreținere.

Montați garnitura tăietoare curată și uscată înapoi pe motoferăstrău și puneți la loc capacul roții de lanț.

Recomandarea profesioniștilor STIHL:

Dacă există un dispozitiv cu aer comprimat în magazie, veți obține un rezultat și mai bun cu ajutorul acestuia. Acesta va îndepărta chiar și cele mai mici particule de murdărie. Până la următoarea utilizare, depozitați-vă întotdeauna motoferăstrăul cu apărătoarea de șină într-un loc uscat. 

Înainte de o pauză de funcționare

Curățarea temeinică a motoferăstrăului dumneavoastră este necesară între și mai ales înainte de o pauză mai lungă (peste trei luni). Primii pași sunt aceiași pentru motoferăstraiele cu acumulator, electrice și pe benzină:  

Curățarea și reascuțirea garniturii tăietoare

Demontați șina de ghidaj și lanțul de motoferăstrău de pe carcasă. Curățați-le conform descrierii de mai sus. Verificați starea celor două componente. Este necesară reascuțirea dinților tăietori? A apărut o bavură pe șină? Dacă da, îndepărtați-o cu grijă cu o pilă plată sau cu un dispozitiv de îndreptare a șinelor de ghidaj.

Obțineți mai multe sfaturi valoroase din instrucțiunile pas cu pas pentru ascuțirea  lanţului motoferăstrăului dumneavoastră sau solicitați ascuțirea profesională a lanțului de ferăstrău de către unul dintre distribuitorii noștri. 

După curățare, pulverizați șina de ghidaj și lanțul de motoferăstrău cu ulei de întreținere și depozitați-le separat de carcasă în capacul de protecție aferent. 

Îngrijire cu funcție dublă

Soluția de îndepărtare a rășinilor STIHL oferă soluția ideală pentru depunerile persistente de rășină și, în același timp, asigură o protecție optimă împotriva ruginii. 

Curățarea carcasei

Îndepărtați praful și rumegușul de pe carcasă. Curățați zona din jurul roții de lanț (a se vedea mai sus). Verificați dacă fantele pentru aerul de răcire sunt libere și curățați-le cu o pensulă sau cu aer comprimat. 

Umplerea rezervorului de ulei de lubrifiere

Este timpul să curățați rezervorul de ulei? Puteți face acest lucru singur sau puteți apela la un distribuitor STIHL. În timpul curățării este posibil să descoperiți deteriorări. În acest caz, vă recomandăm să contactați un distribuitor STIHL pentru a efectua lucrări de întreținere și reparații. Când utilizați un ulei biologic pentru lubrifierea lanțului, umpleți complet rezervorul de ulei de lubrifiere și păstrați-l plin. 

Curățarea canalului de ulei

Verificați nivelul de umplere al rezervorului de ulei. În mod normal, nivelul de ulei scade în timpul lucrului cu motoferăstrăul. În caz contrar, este posibil să existe o defecțiune la sistemul de transportare a uleiului de lubrifiere. Pentru a remedia acest lucru, curățați canalele de ulei ale motoferăstrăului dumneavoastră sau contactați unul dintre distribuitorii noștri. 

Caracteristici speciale ale motoferăstraielor cu acumulator și pe benzină

În plus față de pașii de mai sus, trebuie să respectați următoarele măsuri de curățare pentru motoferăstraiele care funcționează cu acumulator și pe benzină: 

Curățarea motoferăstrăului cu acumulator

În cazul utilajelor care funcționează cu acumulator, este importantă depozitarea corespunzătoare a acumulatorului:

Un bărbat stă în fața atelierului cu ferăstrăul cu acumulator STIHL cu apărătoare de șină
 • Curățați acumulatorul cu o lavetă umedă. 
 • Depozitați-l cu o stare de încărcare cu două LED-uri aprinse. Acest lucru previne descărcarea profundă, care altfel ar afecta negativ modul de funcționare și durata de viață a acumulatorului.
 • Depozitați acumulatorul separat de motoferăstrău și de încărcător. 
 • De asemenea, ștergeți încărcătorul cu o lavetă umedă. Dacă este necesar, curățați contactele electrice cu o pensulă. 

Curățarea motoferăstrăului pe benzină

Detergentul STIHL Varioclean lângă motoferăstrăul STIHL pe bancul de lucru

Curățarea unui motoferăstrău care funcționează cu combustibil este ceva mai complexă. Aveți în vedere în mod suplimentar următoarele detalii:

 • Golirea rezervorului

Goliți rezervorul de combustibil al motoferăstrăului dumneavoastră într-un loc bine aerisit. Reziduurile trebuie eliminate ecologic prin intermediul unor instalații speciale de eliminare a deșeurilor.

 • Funcționarea în gol a carburatorului

Goliți rezervorul de combustibil și acum porniți utilajul și lăsați motoferăstrăul să funcționeze pentru scurt timp până când nu mai există benzină în rezervor și motoferăstrăul funcționează în gol. Acest lucru va împiedica lipirea membranei din carburator. Pentru o curățare temeinică, vă recomandăm să vă adresați unui distribuitor STIHL.

 • Verificați bujiile și orificiul de evacuare a aerului de răcire și curățați-le dacă este necesar.
 • Curățarea filtrului de aer

Pentru a vă asigura că performanța motoferăstrăului dumneavoastră nu se diminuează în timp, curățați filtrul de aer în mod regulat. Scoateți-l mai întâi din carcasă și bateți-l. 

Rezumat: curățarea motoferăstrăului

 • Îngrijirea regulată asigură funcționarea ireproșabilă a motoferăstrăului dumneavoastră.
 • Lucrați numai cu echipament de protecție adecvat. 
 • Curățați utilajul după fiecare utilizare. De asemenea, vă recomandăm o curățare temeinică înainte de pauza de iarnă.
 • Respectați particularitățile la curățarea motoferăstraielor cu acumulator și pe benzină.