Cum să tensionați corect lanţul motoferăstrăului

Doriți să tensionați corect lanțul motoferăstrăului dumneavoastră? Vă explicăm tensionarea rapidă a lanțului, tensionarea laterală și frontală a lanțului.

Banc de lucru cu unelte și lanț de ferăstrău pentru tensionarea motoferăstrăului

Semne care indică faptul că lanțul motoferăstrăului trebuie tensionat

Lanțurile de motoferăstrău sunt supuse unei sarcini mari în timpul funcționării. La fiecare intervenție a unui dinte tăietor în lemn, un vârf de sarcină brusc este introdus în lanțul de motoferăstrău. Uzura, murdăria, rumegușul și făina de lemn provoacă o uzură mecanică suplimentară a roții de lanț, a șinei de ghidaj și a lanțului de ferăstrău. Prin urmare, este normal ca un lanț de motoferăstrău să trebuiască să fie retensionat pentru a compensa această uzură.

Ori de câte ori lanțul de motoferăstrău nu se mai sprijină pe partea inferioară a șinei de ghidaj, trebuie să reglați din nou tensionarea lanțului de motoferăstrău. Un lanț de motoferăstrău tensionat corect poate fi întins peste șina de ghidaj cu puțin efort atunci când frâna de lanț este eliberată. La motoferăstraiele noastre cu funcție QuickStop Super, maneta de frână de pe mânerul posterior trebuie, de asemenea, acționată pentru a elibera frâna de lanț. Rețineți faptul că lanțul de motoferăstrău se încălzește în timpul funcționării normale și astfel se dilată. Tensionarea lanțului de motoferăstrău trebuie, de asemenea, corectată dacă devine mai slabă din cauza încălzirii.

Dacă ați tensionat lanțul de motoferăstrău la temperatura de funcționare, nu uitați să reduceți din nou tensionarea lanțului de motoferăstrău atunci când acesta s-a răcit. O tensionare excesivă a lanțului solicită șina de ghidaj și rulmentul arborelui cotit și poate cauza o defecțiune.

Vă recomandăm să verificați tensionarea lanțului de fiecare dată înainte de a începe să lucrați cu utilajul dumneavoastră.

Important: țineți cont de siguranța dumneavoastră în timp ce verificați și corectați tensionarea lanțului.

  • Nu verificați și nu corectați niciodată tensionarea lanțului atunci când motorul este în funcțiune.
  • Purtați mănuși de protecție adecvate.
  • Există pericolul de arsuri la componentele fierbinți ale motorului sau la amortizorul de zgomot atunci când verificați sau corectați tensionarea lanțului la temperatura de funcționare.
  • În cazul motoferăstraielor cu acumulator sau electrice, asigurați-vă că utilajele sunt scoase de sub tensiune (scoateţi acumulatorul, scoateți ștecărul de rețea din priză).
  • Verificați lanțul de motoferăstrău cu privire la uzură sau deteriorări mecanice (fisuri, crăpături, deformări) și nu utilizați un lanț de motoferăstrău deteriorat.

Tensionarea rapidă a lanțului – explicată pas cu pas

Puteți corecta tensionarea lanțului de moferăstrău în mod deosebit de confortabil, rapid și simplu la toate motoferăstraiele STIHL dotate cu dispozitiv de tensionare rapidă. Motoferăstraiele STIHL cu tensionare rapidă a lanțului au un B în denumire, de exemplu MS 181 C-BE. Iată cum funcționează:

Tensionarea laterală a lanțului – explicată pas cu pas

Dispozitivul de tensionare laterală este soluția consacrată pentru majoritatea utilajelor STIHL. Acesta permite accesul confortabil la componentele de tensionare a lanțului și reduce pericolul de atingere a componentelor fierbinți ale motorului.

Nu uitați să acționați maneta QuickStop de pe mânerul posterior atunci când trageți sau împingeți lanțurile peste șina de ghidaj la modelele noastre echipate cu QuickStop Super.

Un bărbat tensionează lanțul unui motoferăstrău STIHL

Tensionarea frontală a lanțului – explicată pas cu pas

Dispozitivul de tensionare frontală este montat doar la câteva motoferăstraie STIHL. Procedura este identică cu cea de tensionare laterală a lanțului, cu excepția poziției dispozitivului de tensionare.

Manuale de utilizare pentru motoferăstraiele STIHL

Aici puteți descărca cu ușurință manualul de utilizare pentru motoferăstrăul dumneavoastră STIHL.

Rezumat: tensionarea motoferăstrăului

  • Opriți motorul. Scoateți acumulatorul în cazul utilajelor cu acumulator și scoateți ștecărul de rețea din priză în cazul aparatelor electrice.

  • Așezați motoferăstrăul pe o suprafață plană și stabilă.

  • Eliberați frâna de lanț în cazul în care aceasta este cuplată.

  • Lucrați întotdeauna conform instrucțiunilor.

  • Nu uitați să purtați mănuși de protecție pentru a nu vă răni cu dinții ascuțiți ai lanțului de motoferăstrău.

Mai multe detalii pentru pasionații de tehnologie