Clase de praf: identificarea corectă a tipurilor de praf pentru o mai bună protecție la locul de muncă

Aflați aici cât de periculos este praful şi cum vă puteți proteja de acesta cu ajutorul aspiratoarelor de praf pentru industria construcțiilor.

Aspiratorul pentru suprafețe umede și uscate STIHL SE 133 ME într-un atelier

Recunoașterea claselor de praf pentru un mediu de lucru mai sănătos

Fie că este vorba de lucrări de tâmplărie, în timpul construcției sistemelor de încălzire sau în timpul renovării: Praful nu lipsește niciodată din locurile în care se lucrează. În funcție de mediul de lucru, praful produs diferă în ceea ce privește compoziția și caracterul nociv pentru oameni și mediu. Pentru a identifica diferitele tipuri de praf și pentru a le contracara în mod eficient, acestea sunt împărțite în clase de praf. Clasele de praf oferă informații despre caracterul nociv al prafului respectiv și, prin urmare, oferă o bună orientare pentru a afla ce aspirator se potrivește cu ce clase de praf.

Cele trei clase de praf

În total există trei clase de praf diferite – clasa de praf L, clasa de praf M și clasa de praf H. Și le puteți diferenția astfel:

Un bărbat aspiră podeaua unui garaj cu aspiratorul pentru suprafețe umede și uscate STIHL SE 62 E

Clasa de praf L: tipuri de praf ușor periculoase

Clasa de praf L include praful de casă și tipuri de praf precum nisipul, ipsosul, varul. Aceste tipuri de praf apar, de exemplu, în timpul curățării clădirilor.

Un bărbat utilizează aspiratorul pentru suprafețe umede și uscate STIHL SE 133 ME într-un atelier în timp ce lucrează cu scânduri din lemn

Clasa de praf M: tipuri de praf cu pericol mediu

Clasa de praf M este clasa de praf mijlocie în ceea ce privește pericolul pentru sănătate – aceasta include praful de lemn și metal, precum și particulele de vopsea. Aceste tipuri de praf apar, de exemplu, în atelierele de tâmplărie, vopsitorie sau lăcătușerie.

Un bărbat utilizează aspiratorul pentru suprafețe umede și uscate STIHL SE 133 ME în timp ce lucrează cu motodebitatorul STIHL TSA 230

Clasa de praf H: tipuri de praf foarte periculoase

Clasa de praf H este situată în vârful spectrului de risc al claselor de praf – praful din această clasă de praf este foarte periculos pentru sănătate și cancerigen, cum ar fi azbestul, sporii de mucegai, praful de plumb și fibrele minerale. Dar și praful de făină și diferite tipuri de fibre minerale sunt clasificate în clasa de praf H. Aceste tipuri de praf apar, de exemplu, în brutării, la construcția sistemelor de încălzire sau la îndepărtarea azbestului. Același lucru este valabil și pentru aspirarea cuiburilor și a omizilor moliei procesionare a stejarului.

Ce clase de praf se întâlnesc la ce locuri de muncă?

Dacă nu sunteți sigur cu ce praf vă confruntați la locul de muncă, puteți obține o primă imagine de ansamblu în tabelul următor pentru a aprecia mai bine clasele de praf respective. Uneori, de altfel, este vorba despre o combinație de clase de praf diferite: Prin urmare, un constructor de acoperișuri poate întâlni atât praf de casă (clasa de praf L), cât și praf de lemn (clasa de praf M) și praf de azbest (clasa de praf H) într-o singură zi de lucru.

Domenii profesionale selectateClase de praf posibile
Tâmplărie, dulgherie, construcția de ferestreM, H
Construcția de prototipuriL, M, H
LăcătușerieM, H
Construcții de beton și zidărieH
Lucrări pentru acoperișuriL, M, H
Lucrări electriceL, M, H
Lucrări de vopsireL, M, H
Îndepărtarea azbestuluiH
Construcții uscateH
Construcția de rezervoareH
Mecanică/mecatronică auto, construcția de caroseriiM, H
Curățarea coșurilor de fumL, M, H
Construcția sistemelor de încălzireM, H
Construcție cuptoareH
Tehnologia serviciilor pentru echipamentele de birouM, H
Curățarea clădirilor (curățenie de întreținere)L
Curățarea clădirilor (curățenie la finalizarea construcției)H
Curățenie industrialăL, M, H
BrutărieL, M
Sculptură în piatră/zidărie de piatrăH

Sănătatea dumneavoastră poate fi afectată în funcție de clasa de praf la care sunteți frecvent expus. Pentru a minimiza acest risc, precum și pentru a proteja mediul înconjurător, este esențial să alegeți un aspirator profesional cu un filtru de praf adecvat.

Aspiratorul adecvat pentru locul dumneavoastră de muncă: diferențe între aspiratoarele industriale și aspiratoarele de praf.

 În funcție de clasa de praf, este nevoie de aspiratoare diferite. Există două tipuri de aspiratoare pentru suprafețe umede și uscate: aspiratoare industriale și aspiratoare de praf.

Aspiratoare industriale

 Pentru clasa de praf L vă oferim aspiratoare industriale certificate cu modelele STIHL SE 62  și SE 122E, care sunt ideale pentru utilizarea în cea mai puțin periculoasă dintre clasele de praf.

Aspiratoare de praf

Aspiratoarele de praf elimină o mare parte a prafului și a murdăriei din clasele M și L imediat ce apare, deoarece acestea pot fi conectate direct la utilajul de lucru, de exemplu, la un motodebitator. Aspiratoarele de praf sunt echipate cu un dispozitiv de avertizare care emite un avertisment optic sau acustic în cazul în care există o sarcină de praf crescută pentru utilizator. Pentru clasa de praf M, de exemplu, STIHL oferă aspiratorul pentru suprafețe umede și uscate certificat STIHL SE 133 ME.  Acesta este adecvat pentru utilizarea în caz de sarcină mare de praf și are o funcție automată de curățare a filtrului care asigură o forță de aspirare permanent ridicată. Cu alte cuvinte, este aspiratorul perfect pentru atelier din clasa M.

Rezumat: clase de praf

  • Praful este împărțit în trei clase de praf, în funcție de pericolul pentru sănătate.
  • În multe profesii se întâlnesc diferite clase de praf.
  • Cea mai bună protecție împotriva prafului periculos pentru sănătate este un aspirator industrial sau un aspirator de praf bun.
  • STIHL oferă aspiratoare pentru suprafețe umede și uscate pentru diferite clase de praf.