Clase de protecție împotriva tăierii: nivel înalt de siguranță pentru lucrări optime

Lucrări cu motoferăstrăul desfășurate în mod sigur: protecția corectă împotriva tăierii face acest lucru posibil. Aici găsiți cele mai importante informații.

Prezentare generală: clase de protecție împotriva tăierii

  • Există 4 clase de protecție împotriva tăierii, de la 0 la 3.

  • Fiecare clasă de protecție împotriva tăierii oferă o protecție proprie.

  • Clasa de protecție împotriva tăierii 1 este clasa de protecție împotriva tăierii standard.

  • La STIHL există diferite articole de îmbrăcăminte de protecție împotriva tăierii.

  • În timpul lucrului, purtați întotdeauna echipamentul de protecție personal conform manualului de utilizare și acordați atenție tabelului cu dimensiuni.

Protecție împotriva tăierii: noțiuni de bază pentru toate cazurile

Îmbrăcămintea de lucru cu funcție de protecție împotriva tăierii urmează întotdeauna același principiu de bază: este vorba despre încetinirea, respectiv blocarea motoferăstrăului aflat în funcțiune în momentul în care acesta intră în contact cu îmbrăcămintea de protecție împotriva tăierii.

În acest scop, în pantalonii, jachetele și încălțămintea de protecție împotriva tăierii de la STIHL sunt utilizate fibre speciale de înaltă tehnologie. Aceste fibre/filamente sunt foarte lungi, netede și, mai presus de toate, foarte rezistente la tăiere și la rupere și sunt așezate liber în țesătura din fibre de înaltă rezistență. Materialul de protecție împotriva tăierii se află în mai multe straturi direct sub materialul exterior al îmbrăcămintei de protecție împotriva tăierii. Atunci când lanțul de ferăstrău al unui motoferăstrău intră în contact cu acest material de protecție, acesta extrage rapid și imediat fibrele libere din materialul de protecție. Acestea se înfășoară în jurul roții de acționare a lanțului de ferăstrău și îl opresc în fracțiuni de secundă.

În cizmele de protecție împotriva tăierii de la STIHL se folosesc inserții de frânare suplimentare. Protecția împotriva tăierii din cizmele de motoferăstrău se întinde pe toată partea frontală a piciorului, inclusiv pe limbă. Datorită inserției, tăierea materialului este încetinită considerabil în caz de urgență. În plus, în cizmele de protecție împotriva tăierii de la STIHL sunt montate bombeuri de oțel care pot opri în mod eficient lanțul de ferăstrău.

Doi lucrători forestieri în îmbrăcăminte de protecție STIHL cu sistemul de conferință STIHL ADVANCE ProCOM

Îmbrăcămintea de protecție împotriva tăierii de la STIHL are multe funcții pentru a vă oferi o protecție eficientă atât în domeniul privat, cât și în cel profesional. Caracteristicile individuale ale îmbrăcămintei de protecție STIHL, cum ar fi protecția împotriva tăierii, croiala și calitatea materialului sunt indicate prin pictogramele aplicate pe produs.

Pantaloni de protecție împotriva tăierii STIHL gri și portocaliu cu pictogramă sub formă de motoferăstrău pentru clasa de protecție împotriva tăierii 1

Clase de protecție împotriva tăierii: o scurtă explicație


Nu toate echipamentele de protecție împotriva tăierii sunt adecvate pentru fiecare utilizator în parte. Pentru a oferi mai multă claritate în acest caz, îmbrăcămintea de protecție împotriva tăierii este împărțită în clase de protecție împotriva tăierii și tipuri de protecție împotriva tăierii conform EN ISO 11393 (anterior EN 381). Ambele informații sunt specificate pe ambalaj și pe produs.

Clasele de protecție împotriva tăierii de la 0 la 3 oferă informații despre viteza la care a fost testată îmbrăcămintea de protecție în condiții standard. Căptușeala îmbrăcămintei de protecție împotriva tăierii trebuie să rămână intactă.

Clasele de protecție împotriva tăierii

Pictogramă pentru clasa de protecție împotriva tăierii 1 sub forma unui scut de protecție cu un motoferăstrău

Protecția împotriva tăierii conform EN ISO 11393

Îmbrăcămintea de protecție împotriva tăierii de la STIHL este realizată în general din materiale dezvoltate exclusiv pentru STIHL și este testată la cele mai renumite
institute de testare la nivel european SMP sau KWF.

Protecția împotriva tăierii are mai multe straturi și este respirabilă. Atunci când lanțul de ferăstrău intră în contact cu pachetul de protecție împotriva tăierii, acesta trage multe fibre în exterior care oferă rezistență lanțului și blochează roata de lanț. Acest lucru oprește lanțul și reduce considerabil riscul de vătămare. Următoarea pictogramă marchează produsele de protecție împotriva tăierii STIHL:

De regulă, pantalonii de protecție împotriva tăierii din clasa 1 oferă o protecție suficientă împotriva leziunilor provocate prin tăiere. Cu toate acestea, protecția de 100 % nu există. Solicitarea ergonomică și termică crește în clasele de protecție mai mari.

Apropo: deoarece accidentele se produc de cele mai multe ori cu lanțul de ferăstrău sărit și, prin urmare, la o viteză relativ redusă, clasele de protecție împotriva tăierii reprezintă doar orientative. În cadrul testelor standardizate utilizate pentru a defini clasele de protecție împotriva tăierii, nu pot fi luate în considerare circumstanțe precum ascuțimea individuală a lanțului de ferăstrău, tensionarea acestuia sau unghiul de contact în timpul impactului.

Ilustrație a unui motoferăstrău ca pictogramă pentru clasa de protecție împotriva tăierii 1 fără standard

Semnificația pictogramei cu emblema ferăstrăului la apărătoarea pentru mână Protect MS

Apărătoarea pentru mână Protect MS a fost testată în conformitate cu EN ISO 11393 (partea 6 pentru protecția părții superioare a corpului) într-un institut de testare corespunzător și îndeplinește cerințele esențiale de sănătate și securitate ale Regulamentului (UE) 2016/425 privind echipamentele individuale de protecție. Scutul de protecție nu este prezentat, deoarece nu există un standard de testare specific pentru acest produs și, prin urmare, se aplică doar testele care acoperă cerințele Regulamentului. Conform EN ISO 13688:2013 +A1:2021, pictograma completă, inclusiv scutul, poate fi indicată în viitor și în acest caz.

Respectați tehnica de lucru

Echipamentul de protecție personal nu înlocuiește tehnica de lucru sigură. Din acest motiv, trebuie respectate în mod obligatoriu manualele de utilizare ale echipamentului de protecție și ale uneltei electrice, precum și normele de prevenire a accidentelor aflate în vigoare la nivel național.

Ce protecție împotriva tăierii pentru ce tip de muncă?

Fiecare clasă de protecție împotriva tăierii este destinată unei utilizări proprii. Ca regulă de bază, se poate spune:

  • Clasa de protecție împotriva tăierii 1 este adecvată în general pentru munca în pădure și acasă
  • Clasele mai mari de protecție împotriva tăierii sunt destinate în special utilizatorilor neinstruiți sau utilizatorilor aflați în situații de urgență și situații periculoase speciale (de exemplu, THW, pompieri etc.) 

Îmbrăcăminte de protecție împotriva tăierii de la STIHL

La STIHL găsiți tot ce aveți nevoie în materie de îmbrăcăminte de protecție pentru o bună protecție în timpul lucrului cu motoferăstrăul.

Promisiunea noastră privind siguranța: testul de protecție împotriva tăierii KWF

Logo rotund verde pentru profesioniști KWF

Profesionist KWF

Simbolul de certificare „Profesionist KWF” este primit de echipamentele de lucru forestier care îndeplinesc standardele de siguranță pentru lucrările forestiere profesionale.

Logo rotund alb cu margine verde pentru Standard KWF

Standard KWF

„Standard KWF” include produsele care au fost testate și care sunt adecvate pentru utilizarea în agricultură sau amenajare peisagistică, de exemplu.

Logo rotund albastru pentru Test KWF

Test KWF

Produsele ale căror caracteristici tehnice au fost testate cu succes sunt prevăzute cu simbolul „Test KWF”.

Întreținerea protecției împotriva tăierii

Chiar dacă acesta nu este „rupt” – echipamentul de protecție împotriva tăierii este expus constant la solicitare și murdărie. Prin urmare, nu uitați să vă curățați îmbrăcămintea în mod regulat.