Cu ce amestec îmi alimentez motoferăstrăul?

Motoferăstrăul dumneavoastră pe benzină funcționează cu un amestec de combustibil format din benzină și ulei de motor. Calitatea are o importanță decisivă în acest caz.

Canistre cu amestec pentru motoferăstrău STIHL MotoMix, ulei și benzină și un motoferăstrău pe benzină STIHL MS 261 C într-un atelier

Prezentare generală: amestecul pentru motoferăstrău

 • Acordați întotdeauna atenție calității amestecului de benzină și ulei.
 • Respectați întotdeauna cu strictețe raportul de amestec.

 • E10 poate fi utilizat la utilajele STIHL și VIKING.

 • Durata de viață variază în funcție de amestec. După o durată de viață de 30 de zile, amestecul preparat personal poate expira

Alimentați-vă motoferăstrăul cu amestecul potrivit

Amestecul corect de combustibil pentru motoferăstrăul dumneavoastră pe benzină este important. Carburanții nepotriviți sau raporturile de amestec care se abat de la reglementări pot duce la uzură ridicată și la deteriorări grave ale grupului motor, cum ar fi blocarea pistonului. Recomandăm următoarele raporturi de amestec pentru motoferăstraiele cu motor 2-Mix și 4-Mix®:

Dacă preparați personal amestecul pentru motoferăstrău 

1 : 50 = 1 parte ulei + 50 părți benzină

Un raport de amestec bun pentru motoferăstrău este de 1 : 50. Acesta constă din 5 litri de benzină și 0,10 litri (100 de mililitri) de ulei de motor, de preferință ulei de motor în doi timpi STIHL.

Benzină

Utilizați pentru amestecul dumneavoastră numai benzină de marcă cu o cifră octanică minimă de 90 COR.

Ulei de motor

Utilizați numai ulei de motor în doi timpi de înaltă calitate, care corespunde clasificării TC. Vă recomandăm uleiul de motor în doi timpi STIHL, care este special adaptat pentru motoarele STIHL, asigurând astfel o durată lungă de viață a motorului. Uleiurile de motor de calitate inferioară pot deteriora motorul, inelele de etanșare, conductele și rezervorul de combustibil.

Prepararea amestecului de combustibil 

Pentru amestecare, turnați mai întâi uleiul de motor și apoi benzina într-o canistră omologată pentru combustibil. Înainte de a umple rezervorul cu amestecul de combustibil, vă recomandăm să omogenizați componentele amestecului prin agitarea canistrei. Apoi deschideți cu atenție canistra, deoarece este posibil să se fi acumulat presiune. 

Amestecul pentru motoferăstrău preparat personal este turnat în motoferăstrău

Utilizarea E10 în utilajele STIHL

Combustibilii cu un conținut de etanol de 5 % sau 10 % sunt în general potriviți pentru toate motoferăstraiele și utilajele STIHL, precum și pentru utilajele de grădină cu motoare Briggs & Stratton, Kawasaki și Kohler.

Reajustarea carburatorului

Poate fi necesară o eventuală reajustare a carburatorului pentru a compensa compoziția modificată a combustibilului. Vă recomandăm să consultați un distribuitor STIHL pentru acest lucru.

Ce este E10?

Denumirea „E10” este o abreviere: „E” reprezintă alcoolul bioetanol, care se adaugă la benzină. Numărul „10” indică faptul că conținutul de etanol poate fi de până la 10 %. Prin urmare, E10 este un combustibil care conține o proporție mai mare de bioetanol decât benzina premium. În cazul benzinei premium, aceasta este de maximum cinci procente.

Listă de verificare: amestec de combustibil preparat personal

 • Utilizați ulei de motor în doi timpi STIHL sau ulei de motor în doi timpi de marcă cu clasificarea TC.
 • Amestecați uleiul și benzina în raport de 1: 50.
 • Turnați cele două componente într-o canistră omologată pentru combustibil și amestecați-le prin agitarea canistrei.
 • Deschideți cu atenție canistra și turnați amestecul în rezervorul motoferăstrăului dumneavoastră.
 • Pentru sfaturi privind alimentarea corectă, consultați lista de verificare de mai jos.
 Motoferăstrăul STIHL MS 441 este alimentat cu un amestec pentru motoferăstrău

Listă de verificare: alimentarea corectă

 • Atenție: benzina este extrem de inflamabilă. Prin urmare, păstrați o distanță suficientă față de flăcările deschise, nu vărsați combustibil și nu fumați. Alimentați la o distanță de cel puțin 3 metri de locul dumneavoastră de muncă de unde porniți motoferăstrăul.
 • Opriți motorul complet înainte de fiecare alimentare; nu alimentați cu combustibil când motorul este încă fierbinte. Pericol de incendiu cauzat de revărsarea combustibilului.
 • Deschideți cu grijă sistemul de închidere a rezervorului pentru ca eventuala suprapresiune să se poată degaja încet și să nu sară stropi de combustibil din rezervor.
 • Alimentați întotdeauna numai în locuri bine aerisite.
 • Când alimentați, asigurați-vă că nu vărsați combustibil sau că nu vă murdăriți îmbrăcămintea. În caz contrar, vă rugăm să curățați imediat unealta electrică și să vă schimbați hainele.

Atenție la perioadele mai lungi de staționare a amestecului pentru motoferăstraie

În timp ce combustibii se consumă în câteva săptămâni în timpul sezonului, amestecul de benzină și ulei rămâne în canistră, rezervor și carburator pentru perioade mai lungi de timp atunci când utilajul nu este utilizat, cum ar fi în timpul lunilor de iarnă. În această perioadă, oxigenul și umiditatea aerului pătrund în canistrele de combustibil și în sisteme. În cazul carburanților din benzinării, acest lucru poate duce la modificarea amestecului existent. Așa-numiții aditivi, adică adaosuri ale producătorului, cum ar fi antioxidanții sau agenții de protecție împotriva coroziunii, care ar trebui să îmbunătească proprietățile combustibilului, pot fi atacați și eliminați din amestec.

Pericol de depuneri

În plus, se poate forma un produs asemănător rășinii – așa-numita „gumă”. În contextul combustibililor, guma este un reziduu care apare în urma evaporării. Un conținut de gumă în combustibil duce la formarea depunerilor în camera de ardere a motorului sau la lipirea și înfundarea duzelor de combustibil sau a filtrelor.

Nu depozitați niciodată amestecul de motor în doi timpi pentru motoferăstraie mai mult de 30 de zile

De asemenea, în cazul amestecurilor de motor în doi timpi în combinație cu combustibili cu conținut de etanol, uleiul și bezina se pot separa după un timp relativ scurt. STIHL recomandă să nu depozitați un amestec de motor în doi timpi preparat personal pentru mai mult de 30 de zile, pentru a minimaliza gradul de separare a combustibilului.
În acest context, separare înseamnă: umiditatea din aer leagă etanolul, iar acesta se depune pe fundul canistrei.

Atenție la separare

Din cauza separării, uleiul de motor în doi timpi nu este distribuit uniform în combustibil. Acest lucru poate duce la o lipsă a lubrifiantului în motor. Din cauza lipsei de lubrifiere și răcire, acest lucru poate duce la probleme de funcționare a motorului și chiar la blocarea pistonului. Combustibilul separat nu mai este perfect nici măcar după o agitare puternică.

Combustibil necorespunzător în rezervor

Dacă a fost alimentat un amestec necorespunzător, nu puneți în funcțiune motoferăstrăul – nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp. Goliți combustibilul vechi înapoi în canistră cu o pâlnie și umpleți rezervorul cu combustibilul corespunzător. De obicei, acest lucru este suficient. Dacă motoferăstrăul nu funcționează, este posibil să fie nevoie să curățați bujia.

Manuale de utilizare pentru motoferăstraiele STIHL

De aici puteți descărca cu ușurință manualele de utilizare pentru motoferăstraiele dumneavoastră STIHL.