Depozitarea corectă a acumulatorilor litiu-ion

Manevrarea corectă a unui acumulator este esențială pentru o durată lungă de viață. Acest lucru este valabil atât în timpul utilizării, cât și pentru depozitare.

Depozitarea acumulatorilor litiu-ion într-o cutie pe un raft
Acumulatori litiu-ion STIHL în timpul încărcării

Este necesară încărcarea completă a acumulatorului înainte de depozitare?

În trecut: acumulatorul trebuia să fie încărcat complet înainte de depozitare. Acest lucru era necesar deoarece toți acumulatorii erau predispuși la o autodescărcare puternică. Acest lucru a avut ca urmare o deteriorare ireversibilă, cum ar fi pierderea severă a capacității sau chiar un acumulator inutilizabil.

Acumulatorii litiu-ion nu trebuie încărcați înainte de depozitare – dimpotrivă

În prezent, acumulatorii litiu-ion sunt standard. Această tehnologie modernă are o rată autodescărcare extrem de scăzută. Pentru a proteja și mai mult celulele împotriva descărcării profunde, de obicei sunt integrate siguranțe separate, care comută automat un acumulator puternic descărcat într-o stare de repaus. Prin urmare, nu este necesară încărcarea completă a unui acumulator înainte de depozitare. Dimpotrivă: este chiar mai bine pentru acumulator dacă acesta este depozitat parțial descărcat. Cu toate acestea, dacă starea de încărcare este foarte scăzută sau dacă acumulatorul este încărcat complet, acest lucru solicită celulele în mod inutil. De aceea, vă recomandăm să depozitați acumulatorul cu două LED-uri aprinse. În acest fel, îmbătrânirea și autodescărcarea sunt la minimum.

Tehnologii învechite ale acumulatorilor cu o rată de autodescărcare ridicată

Tipurile de acumulatori utilizați anterior, cum ar fi acumulatorii cu nichel-cadmiu (NiCd) sau acumulatorii cu plumb utilizați în autovehicule, au o rată de autodescărcare ridicată: dacă un acumulator nu a fost utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp, este posibil ca acesta să fie descărcat profund.

Descărcarea profundă înseamnă că starea de încărcare a acumulatorului scade sub tensiunea finală de descărcare. Cu toate acestea, sub această limită nu mai poate fi pusă la dispoziție energie, iar acumulatorul nu mai poate fi încărcat în anumite situații și poate suferi daune ireversibile. Prin urmare, încărcarea completă a acumulatorului înainte de depozitarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp și verificarea periodică a stării de încărcare erau recomandate în trecut. 

Tehnologie modernă a acumulatorilor care protejează împotriva descărcării profunde

STIHL utilizează o tehnologie modernă a acumulatorilor cu celule litiu-ion. Acumulatorii STIHL au o rată de autodescărcare extrem de scăzută, de numai unu până la trei procente pe an. În plus, toți acumulatorii STIHL au un sistem inteligent de management al bateriei, cunoscut și sub numele de BMS. Acesta monitorizează tensiunea din fiecare celulă integrată în acumulator și împiedică astfel descărcarea profundă. Dacă tensiunea din celulele acumulatorului scade prea mult, acesta trece automat într-o stare de repaus. Procesul de descărcare este întrerupt. Acest lucru se întâmplă și atunci când acumulatorul nu este utilizat pentru o perioadă mai lungă de timp. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji în privința descărcării profunde dăunătoare.

Cum depozitez corect utilajele cu acumulator integrat?

Dacă aveți un utilaj cu acumulator integrat, cum ar fi o motocoasă cu acumulator FSA 45, nu puteți scoate acumulatorul din utilaj și, prin urmare, depozitați pur și simplu utilajul cu acumulatorul integrat. Următoarele reguli se aplică atunci când depozitați utilaje cu acumulator integrat:

Trimmer pentru gazon cu acumulator integrat STIHL și cheie de activare
  1. Opriți utilajul și scoateți cheia de activare.
  2. Înainte de depozitare, ștergeți utilajul de cu o lavetă umedă pentru a îndepărta murdăria și reziduurile.
  3. Depozitați utilajul într-un loc uscat și sigur.  

Depozitați utilajul la temperaturi scăzute, dar ferit de îngheț. În plus, evitați expunerea directă la razele solare și umiditatea. Pentru mai multe informații privind temperatura de depozitare a utilajului dumneavoastră, consultați manualul de utilizare. Se recomandă să depozitați cheia de activare separat de utilajul cu acumulator.

Când este cel mai bun moment pentru a reîncărca acumulatorul?

Dacă puneți utilajul cu acumulator din nou în funcțiune după o perioadă mai lungă de timp, încărcați-l doar cu puțin timp înainte de utilizare. De asemenea, acest lucru conservă capacitatea și are un efect pozitiv asupra duratei de viață. Acumulatorul poate fi încărcat numai la temperaturi de peste 5 grade Celsius. Încărcătorul monitorizează temperatura acumulatorului și împiedică încărcarea la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate.

Listă de verificare: cum se depozitează acumulatorii?

STIHL utilizează acumulatori litiu-ion moderni pentru toate utilajele care funcționează cu acumulator. Aceștia nu sunt doar ușori și silențioși, ci au și o densitate mare de energie și putere. Dar chiar și un acumulator ușor de întreținut, cu o durată lungă de viață, are nevoie de întreținere.

Protejarea acumulatorilor litiu-ion împotriva intemperiilor

  • Scoateți acumulatorul din utilajul cu acumulator. Verificați starea de încărcare înainte de depozitare și asigurați-vă că sunt aprinse 2 LED-uri pe acumulatorul dumneavoastră. Dacă este necesar, îndepărțați reziduurile și murdăria de pe acumulator cu o lavetă ușor umedă.
  • Pentru a proteja acumulatorul de umiditate și de razele solare, depozitați-l, de exemplu, într-o cutie de carton închisă.
  • Temperatura este importantă: cea mai bună temperatură de depozitare pentru acumulator este cuprinsă între -10 și +50 grade Celsius – sunt luate în considerare, de exemplu, subsolurile uscate, garajul sau o magazie bine izolată.
  • Depozitați-vă acumulatorii într-un loc sigur și nu îi lăsați la îndemâna copiilor.
  • Depozitați încărcătorul separat de acumulator la temperaturi cuprinse între +5 și +40 grade Celsius.
  • Pentru mai multe informații privind temperatura de depozitare a utilajului dumneavoastră, consultați manualul de utilizare

Dezvoltarea acumulatorilor la STIHL

STIHL este activ de peste 10 ani în domeniul dezvoltării acumulatorilor. În prezent, tehnologia este în plină expansiune, iar utilajele care funcționează cu acumulatori sunt mai populare ca niciodată. Acest lucru a deschis domenii de activitate complet noi la STIHL pentru experți precum electricieni, dezvoltatori de software sau informaticieni.

Starea de încărcare optimă pentru depozitare

Vă recomandăm să nu depozitați acumulatorii complet încărcați, ci cu 2 LED-uri verzi aprinse. Cu acest nivel de încărcare, acumulatorul poate sta în repaus fără probleme timp de 2 ani, iar îmbătrânirea și autodescărcarea acumulatorului sunt la cel mai scăzut nivel. Încărcați acumulatorul doar cu puțin timp înainte de prima utilizare. În timpul încărcării, temperatura trebuie să fie peste +5 grade Celsius. 

Ce trebuie să am în vedere la depozitarea acumulatorilor litiu-ion?

Încărcarea acumulatorilor înainte de depozitare nu este absolut necesară – pentru depozitare trebuie să fie aprinse 2 LED-uri verzi. În plus, aceștia trebuie depozitați într-o încăpere uscată, la temperaturi cuprinse între -10 și +50 grade Celsius. Nu se recomandă depozitarea în spații exterioare neprotejate împotriva intemperiilor. Pentru mai multe informații privind temperatura de depozitare a utilajului dumneavoastră, consultați manualul de utilizare.

Rezumat: depozitarea acumulatorilor litiu-ion